Segona enquesta al portal sms25.cat

27 de gener del 2009 |

El portal sms25.cat ha iniciat una segona enquesta per internet:

Els rectors espanyols fan un comunicat demanant que es dupliquin les beques

23 de gener del 2009 |

Aquesta setmana, la Conferència de Rectors Universitaris Espanyols (CRUE) ha demanat que es dupliquin les beques universitàries que convoca el govern estatal, que és l'únic que té aquesta competència. A més, han donat una xifra, almenys 100 milions d'euros, segons informa La gaceta de los negocios (notícia adjunta).

La CRUE ha assumit d'aquesta manera una part de l'argumentari dels crítics amb els procés d'adaptació a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), admetent que per evitar una major elitització de la Universitat és imprescindible establir un sistema de beques condiderablement superior a l'actual. Evidentment, sense la pressió constant dels estudiants i la resta de la comunitat educativa, aquest posicionament no s'hagués dut a terme.

També han posat de manifest la impossibilitat d'aplicar el procés a "cost zero" que havia mantingut el govern del PSOE des del principi de la reforma europea. Tot i aquest pas endavant, volem manifestar el nostre desacord en què només es contempli el problema de les beques quan parlem de finançament i de "cost zero":

Les reformes metodològiques que ha impulsat una part de la comunitat educativa aprofitant l'arribada de l'EEES, tampoc es poden aplicar sense finançament adicional. És a dir, el "cost zero" que no val per les beques, tampoc val per la reducció de la ràtio alumne/professor, per a un sistema tutoritzat, per a la reducció de es classes magistrals, etc. etc.

És per això que fem una crida als rectors per què es posicionin en un sentit ampli i concret pel que fa a l'ampliació del finançament tal com estem reclamant els estudiants, per tal que les universitats no hagin d'entrar en dèficit o, encara pitjor, que acabin aplicant l'EEES de qualsevol manera, "per no perdre el tren d'Eurpa", que és el que sembla que estiguin disposats a fer alguns.


Valoració de la primera reunió entre els estudiants i el Rectorat de la UdG

15 de gener del 2009 |

El passat 18 de desembre hi va haver la primera reunió bilateral entre els representants dels estudiants (5 representants escollits per l'Assemblea) i el Rectorat de la UdG (la Rectora i el Vicerector d'Estudiants en funcions).

Aquesta havia de servir per escoltar la opinió del Rectorat al voltant de les reivindicacions dels estudiants que estan vivint a la UdG i per saber quines propostes d'acord tenia per a solucionar el conflicte.

La reunió, que va durar tres hores, no va acabar amb cap acord, sinó amb la constatació de la postura de les dues parts. Per una banda, els estudiants, amb les 6 reivindicacions que ja havia fet públiques, i de l'altra, el Rectorat, que va manifestar el següent:

  1. Van donar per assumit l'inici del diàleg entre els representants de les assemblees, el Consell d'Estudiants i el Rectorat.

  2. Van afirmar que la UdG no tindrà dèficit a partir del curs 2009-2010, encara que per aplicar l'EEES es necessiten molts més recursos. La mateixa Rectora va dir: «Per tal d'aplicar les millores que implica l'EEES a la UdG es necessiten més recursos». Va assegurar que els ho exigiria a les administracions i que confiava que els diners arribarien.

  3. Sobre el fet de garantir d'ara endavant la participació (amb veu i vot) dels estudiants en tots els òrgans de govern on aquests tenen representació, les dues parts van decidir convocar una reunió exclusiva per aquest tema més endavant, on es concretaran les mesures per tal d'acomplir-ho.

  4. Així mateix, la Rectora va assegurar que es cediria un espai a la intranet de la UdG on el Consell d'Estudiants pugui comunicar-se amb els alumnes. Així mateix, van garantir que es buscaria la manera que el Consell també pugui enviar correus a tots els estudiants.

  5. Sobre la repressió, el Rectorat va dir que en el context actual es negava rotundament a posicionar-se en contra de qualsevol expedient per motius polítics. Cal dir que va argumentar que no ho havia fet cap altra universitat, quan al mateix matí el Gabinet de Premsa de la UdL havia enviat aquest comunicat on ho feia explícitament.

  6. Pel que fa a les reivindicacions a nivell interuniversitari, el Rectorat va evitar posicionar-se al·legant que el lloc on s'haurà de parlar això és a la "Taula Nacional per la Universitat Pública" que la Generalitat de Catalunya ha anunciat que crearà aquest gener. Així mateix, va negar-se a convocar cap referèndum vinculant a la UdG si no es convocava al mateix temps a totes les universitats catalanes.
Davant d'això, els estudiants creiem que cal que continuem reunint-nos per negociar els punts on encara no hi ha consens. Mentre no s'aconsegueixi, no deixarem de viure a la Universitat, com a acte de protesta, i animem a la resta d'estudiants que tot i els exàmens facin un esforç per seguir defensant els seus drets.

Enquesta al portal sms25.cat

|

El portal sms25.cat ha iniciat una enquesta per internet:

Torna l'activitat acadèmica i els estudiants tornem a viure a la UdG

12 de gener del 2009 |

L'Assemblea d'estudiants de la Universitat de Girona ha decidit avui, en la primera assemblea després del retorn a l'activitat acadèmica, que es reprendrà la ocupació de la Facultat d'Educació i Psicologia a partir de dilluns vinent, 19 de gener de 2009.

La ocupació, que continuarà sense alterar l'activitat de les classes ni els exàmens, es reprèn pels mateixos motius que es va iniciar el passat mes de desembre, quan es van fer públics els 6 punts de reivindicació a favor de la Universitat Pública.

Posem de manifest la manca de democràcia amb què s'ha dut el procés, així com la mercantilització de la Universitat degut a la impossibilitat d'aplicar l'EEES que ens han venut sense finançament públic. Exigim la paral·lització del procés de Bolonya fins que no s'hagi obert el debat a la comunitat universitària i s'hagin resolt totes les mancances.

Comunicat de suport del plenari dels Estudis de Pedagogia

2 de gener del 2009 |

"Després de debatre entorn a l’esmentat Pla i la manera com s’està desenvolupant la seva aplicació a les nostres universitats, (...) el Plenari d’alumnes i professors dels estudis de Pedagogia va decidir manifestar el seu suport a les mobilitzacions i a la plataforma reivindicativa de 6 punts aprovada per l’Assemblea d’Estudiants de la Universitat de Girona"

Girona, 22 de desembre de 2008