Els rectors espanyols fan un comunicat demanant que es dupliquin les beques

23 de gener del 2009 |

Aquesta setmana, la Conferència de Rectors Universitaris Espanyols (CRUE) ha demanat que es dupliquin les beques universitàries que convoca el govern estatal, que és l'únic que té aquesta competència. A més, han donat una xifra, almenys 100 milions d'euros, segons informa La gaceta de los negocios (notícia adjunta).

La CRUE ha assumit d'aquesta manera una part de l'argumentari dels crítics amb els procés d'adaptació a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES), admetent que per evitar una major elitització de la Universitat és imprescindible establir un sistema de beques condiderablement superior a l'actual. Evidentment, sense la pressió constant dels estudiants i la resta de la comunitat educativa, aquest posicionament no s'hagués dut a terme.

També han posat de manifest la impossibilitat d'aplicar el procés a "cost zero" que havia mantingut el govern del PSOE des del principi de la reforma europea. Tot i aquest pas endavant, volem manifestar el nostre desacord en què només es contempli el problema de les beques quan parlem de finançament i de "cost zero":

Les reformes metodològiques que ha impulsat una part de la comunitat educativa aprofitant l'arribada de l'EEES, tampoc es poden aplicar sense finançament adicional. És a dir, el "cost zero" que no val per les beques, tampoc val per la reducció de la ràtio alumne/professor, per a un sistema tutoritzat, per a la reducció de es classes magistrals, etc. etc.

És per això que fem una crida als rectors per què es posicionin en un sentit ampli i concret pel que fa a l'ampliació del finançament tal com estem reclamant els estudiants, per tal que les universitats no hagin d'entrar en dèficit o, encara pitjor, que acabin aplicant l'EEES de qualsevol manera, "per no perdre el tren d'Eurpa", que és el que sembla que estiguin disposats a fer alguns.